Kucing Kegilaan Ramai

Siapa yang tidak suka kucing? Satu creature sebagai peneman, penghibur dan tidak kurang juga bikin panas.

Aku pernah pasang angan-angan untuk adopt banyak kucing. Syok lah cerita dengan adik yang kebetulan juga suka kucing untuk ada rumah khas untuk kucing. Suka tengok gelagat dorang yang manja. Bila diusap akan buat gaya gaya yang menggelikan hati.

Aku ingat ada seekor kucing kami warna putih, ekor kontot warna orange. Kepala pun ada tompok orange sikit. Bila digosok bahagian perut, dia akan 'memanjangkan' badan sambil golek golek ke kiri ke kanan. Aku dan adik panggil itu gaya sosej. So bila main dengan kucing ni, kami akan gosok bahagian perutnya sambil cakap "nah, jadi sosej, jadi sosej". Kucing ni kami tidak bagi nama khusus. Tapi sejak kami dengar jiran jiran cerita kucing ni selalu cari gaduh dengan kucing dorang-dorang, kami panggil kucing ni Yakuza. Sekarang Yakuza sudah lama lost in mision....mencari betina mungkin.He He.

Sepanjang sukanya aku pada kucing, aku cuma tahu dua tiga jenis kucing sahaja. Dan yang paling popular mestilah kucing parsi yang pada aku, bila mana kucing tu ada bulu panjang, itulah kucing parsi. Ternyata banyak lagi jenis kucing.

sumber: mudah.my
Itu kucing parsi untuk dijual. Boleh klik link mudah.my untuk deal dengan owner kucing tu. Aku cuma mahu tunjuk kucing yang kecil itu sangatlah adorable.

Seperti yang aku cakap, definisi kucing parsi untuk aku adalah kucing yang punya bulu panjang. Sebenarnya ada banyak lagi kucing yang berbulu panjang tapi bukan kucing parsi.

Siberian Cat
Birman Cat


Maine coon Cat
Jenis kucing ni memang bersaiz besar

Norwegian Cat
sumber di sini

Dan ini adalah Persian Cat (kucing parsi)Kebiasaan kucing parsi yang kelihatan adalah jenis macam dalam gambar. Muka pesek. Kalau tak silap ada juga yang doll face, mata bulat dan sangat macam dalam kartun. Tapi sekarang, untuk dapatkan kucing parsi yang betul betul baka parsi mungkin susah dan mahal. Banyak yang sudah cross breed but still got that long fur..

*gambar bukan milik saya. semua hasil carian dari Google

0 comments: